Кой е Франк Шнабел?

Франк Шнабел e бизнесмен от Монреал, роден с тежка хемофилия А. Той основава Световната федерация по хемофилия (WFH) в Монреал през 1963 година. Неговата цел е да подобри лечението и грижите за „стотиците хиляди хемофилици“ в световен мащаб чрез нова международна организация.

От базата на шестте национални дружества за хемофилия Федерацията бързо нараства. Тя провежда Световния конгрес на всеки две години и създава глобална мрежа от доставчици на здравни услуги, национални асоциации по хемофилия, хора с хемофилия и техните семейства. 

Той достига повратна точка, когато Световната здравна организация признава нарастващата международна репутация на Федерацията и установените официални отношения. Двата органа започват работа по съвместни проекти.

През 1982 г. СПИН удря общността на хемофилията. Връзката на ХИВ инфекцията при пациенти с хемофилия и плазмените концентрати за лечение е представена на Световния конгрес в Стокхолм от Dr.Bruce Evatt. TrendyPet Франк Шнабел е една жертвите на ХИВ инфекцията, предадена чрез плазмените продукти. Починал през е 1987 г.
В негова чест от 1989 година е прието, че на рожденната му дата, 17 април, ще се отбелязва международният ден на хемофилията.

#lightitupred

Eдна от инициативите на Световната федерация по хемофилия е, всяка година на 17 април да се осветяват в червено знакови сгради и места. По този начин обществеността показва ангажираността си към хората с хемофилия.