Ключови сгради в страната светват в червено за Световния ден на хемофилията – 17 април

На 17 април се отбелязва Световният ден на хемофилията, за който Българската асоциация на хемофилията организира информационна кампания в подкрепа на хората с това заболяване. Мотото на тазгодишната кампания е „Справедлив достъп за всички“, а пикът на кампанията е тази събота, 20 април, когато в 11.00 часа в София, Пловдив и Варна ще стартират велопоходи “ЗАЕДНО”. Повече информация за велошествията и техните маршрути може да видите на

https://www.facebook.com/photo?fbid=831404945693099&set=a.634544878712441

Информационната кампания напомня за всички деца, младежи и възрастни хора, които живеят сред нас и имат нужда от адекватни грижи, приемане и равнопоставеност.

За да насочат вниманието към проблемите на хората с хемофилия, в отговор на призива на световната федерация по хемофилия “Light it Red”, в кампанията се включиха и някои общини и институции и на 17 април в черво ще бъдат осветени НДК, Домът на културата “Борис Христов” в Пловдив, Пантеона на Възрожденците в Русе и мостът на Бургас.

През 2022 г. беше поставен рекорд по брой осветени в червено забележителности – над 125 по целия свят. Сред тях са: Ниагарският водопад, Операта в Сидни, Колизеума в Рим, сградата на НДК в София, Параклис-мавзолея „Свети Георги Победоносец“ в Плевен и други емблематични места в различни части на света.

Осветяването на сграда или забележителност в червено помага да се привлече вниманието към хората, засегнати от наследствени нарушения на кръвосъсирването. С това се цели по-добро разбиране за проблемите им, което да доведе до осигуряване на по-добра диагностика и достъп до грижи за засегнатите от тези заболявания мъже, жени и деца.