Сините целувки на хемофилията

Сбъднатата ви мечта расте с часове. Усмихва се беззъбо в прегръдките ви, разглежда с удивление света, а скоро започва и да го покорява. Пълзенето и опитите за прохождане обаче са придружени с безброй синини. Скоро разбирате, че това са болезнените целувки на Хемофилията.

Сред останалите симптоми са: хематоми, образувани от поставяне на ваксини мускулно или кървене в продължение на два дни, след взимане на кръв.

За детството с хемофилия, подкрепата и информираността разказва Петя Саздова, майка на 4-годишния Стивън.

Живот с хемофилия

В днешно време децата с хемофилия са обезпечени с профилактика, успокоява Петя. Поставя се венозно фактор, по схема, разработена от хематолог.
В зависимост от нуждите, факторът се поставя веднъж, два пъти или три пъти седмично. Това гарантира едно нормално детство – децата могат да плуват, да карат колело и тротинетка, да тичат с приятелите си и да играят с топка.

Най-важното за пълноценен живот е да се осигури достатъчно количество фактор, който да покрива профилактиката както на децата, така и на възрастните. По този начин всички те ще бъдат пълноценни граждани – деца в детските градини и училищата, след това пълноценни служители на работното си място, няма да се чувстват „различни“ и ще бъдат със самочувствие на уверени граждани.
Цялата статия може да прочетете тук.